En oljetank på vandring

2013 gikk fort. Jeg gikk fra å studere webdesign og undervise i økonomi til å informere om energisparingstiltak og fornybare oppvarmingsløsninger. Noe av det jeg ikke hadde sett for meg å gjøre i 2013 var å organisere frakt av en stor oljetank fra en kommune til en annen.

Som nyansatt prosjektmedarbeider i Naturvernforbundet Hordaland, fikk jeg ansvaret for å lansere prosjektet Oljefri i tre nye kommuner; Askøy, Lindås og Radøy. I tillegg skulle vi ha kampanjeuke i Bergen kommune. Alt dette skjedde i oktober, samtidig med at min far skulle ha 60-årsdag, og en kamerat skulle bli overrasket på sin 30-årsdag på Sørlandet. Oktober var travel med andre ord.

DSC_0116

Hva er Oljefri?

Oljefri er et prosjekt som går ut på å unngå lokal forurensning og klimagassutslipp forbundet med bruk av oljefyrte ildsteder og parafinkaminer. Skifte ut oljefyring med fornybare oppvarmingsløsninger kan redusere en husholdnings klimagassutslipp tilsvarende flere bilers årlige utslipp. Det er også oppvarming av boliger som har vært en av de områdene man med størst suksess har redusert utslipp i Norge. Reduksjon av utslipp er derfor et konkret tiltak som reduserer klimagassutslipp.

Mange unge i dag vet ikke engang hva fossil oljefyring er. Varmepumpe derimot er noe flere av oss har et forhold til. Noen har til og med en stor oljetank nedgravd i hagen, uten selv å være klar over det. Oljefri vil gjøre folk oppmerksom på forurensningsfaren ved oljefyring og gjøre det enklere å bytte til mer miljøvennlige oppvarmingsløsninger. Derfor har vi opprettet nettsiden oljefri.no og arrangerer informasjonsmøter for boligeeiere med oljefyr. Prosjektet er et samarbeid mellom Naturvernforbundet Hordaland, kommuner og bl.a. bedrifter som tilbyr oljetankservice og som kan installere avanserte varmepumper og solfangere. Les om alle oljefris samarbeidspartnere her.

En oljetank på vandring

Lindås og Radøy kommune var først ute med å lansere Oljefri i fjor høst. Lanseringen foregikk ved at ivrige barn fra den miljøfyrtårnsertifiserte barnehagen Solhaugen malte en stor gammel oljetank. Les artikkel om lanseringen her. Engasjerte ordførere i kommunene ga uttrykk for at de ønsket å inspirere andre kommuner til å jobbe med Oljefri.

Den store oljetanken fant derfor veien videre til Askøy kommune, der den ble avduket av fylkesordfører Tom-Christer Nilsen. Det var nok mange som lurte, i likhet med lokalavisa Askøyværingen, på hva i all verden dette var for noe. Heldigvis hadde vi også hengt en liten forklaring på tanken.

DSC_0155
Til sist kom oljetanken tilbake til Bergen kommune, kommunen som har jobbet lengst med Oljefri. Jeg fikk hilse på den hjelpsomme sjåføren i Vitek som har fraktet oljetanken fra sted til sted.

Denne bildekrusellen krever javaskript.

Jeg gleder meg til å jobbe videre med Oljefri sammen med våre flotte samarbeidspartnere i det nye året. Tiden vil vise om det dukker opp en «ny, gammel» oljetank i Hordalands kommuner.

Reklame

Legg igjen en kommentar

Filed under Miljø

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s