I Hebron – mine observasjoner av observatørene

På tirsdag så jeg Brennpunkt-dokumentaren «Observatørene»  på NRK. Den handlet om den internasjonale observatørstyrken TIPH som befinner seg i Hebron. Jeg var i Hebron bare et par timer en mandagskveld og tirsdagsmorgen, men det var de timene i Israel & Palestina jeg vil huske aller best.

Om konflikten i Hebron og TIPH

Hebron er unik i den forstand at det er den eneste palestinske byen med jødiske bosettinger i selve bykjernen. Fra 1979 har det vært permanente jødiske bosettinger inne i Hebron, noe som har bidratt til spenning mellom israelere og palestinere; jøder og muslimer(SNL). Med et stort antall israelske soldater  og gater nærmest tømt for mennesker og handelsvirksomhet i H2, de israelsk-kontrollerte områdene, blir konflikten så altfor tydelig. Jeg vil ikke bare være en konfliktturist, som endel av et slags selvrealiseringsprosjekt. I motsetning til meg, kan ikke TIPH-observatørene dele sine observasjoner med allmennheten. Siden jeg kan, vil jeg dele noen av mine erfaringer med dere lesere.

DSC_0556

Hebron er et område som er svært preget av konflikten. Dette er checkpoint 56 som må krysses for å komme inn i H2, et israelsk-kontrollert område i Hebron. Første kveld fikk jeg se palestinske gutter bruke check-pointet som blink.

Hellige steder for muslimer og jøder

Noe av konfliktens kjerne ligger nettopp i at Hebron har en spesiell posisjon både for muslimer og jøder. Hebron var en av gamle Israels fire hellige byer, og skal etter tradisjonen være grunnlagt av patriarken Abraham ca. 1720 f.Kr. Motsetningene gjennom mer enn tusen år er fremfor alt knyttet til Abrahams grav som ligger inne i Ibrahim-moskeen og jødenes Makpela(SNL). Mange av de israelske bosetterne i Hebron er derfor religiøst og ideologisk motivert. Skilting av hellige steder for jødene er utbredt i det israelsk kontrollerte området.

DSC_0639

I området er bosetterne svært opptatt av å skilte og vise til deres religøse steder. Til tross for at også muslimer har sine mest religiøse steder, finnes det ikke tilsvarende skilting for muslimer. Samtidig er det ikke lov for jøder å bevege seg inn i palestinskkontrollerte deler av Hebron.

Massakre og opprettelsen av TIPH

Både jøder og muslimer i Hebron har opplevd blodige massakrer. I 1929 ble 67 jøder bosatt i Hebron drept av muslimer (TIPH), og i 1980 ble seks jøder drept (SNL). 25. februar 1994 var det muslimene som opplevde en grusom massakre. En ekstrem israelsk bosetter drepte 29 bedende muslimer i Ibrahim moskeen. I opptøyene etter massakren ble ytterligere 39 palestinere drept.

Palestinerne ønsket egne sikkerhetsstyrker og en FN-styrke(Tveit 2005). I 1997 ble vel 80 % av byen overdratt til palestinsk styre i henhold til Hebron-protokollen. Noen små områder med 400 jødiske bosettere og ca. 20 000 palestinere ble likevel beholdt under kontroll av det israelske forsvaret(SNL/TIPH). For å gi palestinerne en følelse av sikkerhet også i de israelskkontrollerte områdene, ble den sivile og ubevæpnete observatørstyrken TIPH (Temporary International Presence i Hebron) opprettet i 1997. TIPH’erne skal observere og rapportere om overgrep og brudd på menneskerettighetene  i Hebron til israelske, palestinske og TIPHs medlemslands myndigheter. De har ikke lov til å gripe inn og rapportene er heller ikke offentlig tilgjengelig(NRK).

Bilde fra Ibrahim moskeen. Åstedet for massakren 24. februar 1994.

Bilde fra Ibrahim-moskeen, åstedet for massakren 24. februar 1994.

Selv om TIPH skulle være en midlertidig observatørstyrke, er de der fortsatt. Det har ikke blitt mindre å rapportere hjem til myndighetene, heller mer. Siden 1997, har situasjonen forverret seg i Hebron. Israel har i omfattende utstrekning grepet inn i Hebron, ved i perioder å avstenge byen, innføre portforbud, rive hus og stenge virksomheter (SNL). Gamlebyen som er israelsk kontrollert pleide å være Hebrons livligste. I 1994 ble Al-Shuhada gaten stengt av militæret for palestinske kjøretøy og fotgjengere. I følge Hebron-protokollen i 1997 skulle gaten gjenåpnes, men gatene ble igjen stengt etter den andre intifadaen i år 2000. I følge en undersøkelse har 1 829 palestinske forretninger stengt siden år 2000, og de fleste palestinere har flyttet fra området. Av de få som fortsatt bor i området lever 77 % under fattigdomsgrensen (TIPH). NRK stilte derfor spørsmål i Brennpunkt-dokumentaren om ikke TIPHs mandat er for svakt.

DSC_0656

På bildet ser ledsageren Daniel Junglas nedover gaten som tidligere var en av Hebrons travleste.

Mitt møte med Hebron

Da jeg var i Hebron besøkte jeg noen av postene der TIPH observerer. Jeg besøkte min venninne Birgitte som er ledsager for Kirkenes Verdensråd. Ledsagerprogrammet har som formål å bidra til en fredlig løsning og skape rettferdighet. Ledsagerne til Kirkenes Verdensråd er ikke like mange, men de har mulighet til å gripe inn og rapportere offentlig dersom de mener det skjer urett. De er sterkt oppfordret til å gjøre nettopp dette. Bloggen til min venninne Birgitte finner du her.

DSC_0565

På bildet ser vi tre ledsagere fra Kirkenes Verdensråds ledsagerprogram. Ledsagerne er utplassert ulike steder på Vestbredden for å hjelpe palestinske og israelske fredsaktivister å gjennomføre ikke-voldelige aksjoner og å jobbe med beslutningspåvirkning for å få slutt på okkupasjonen. Deltakerne kontrollerer og rapporterer brudd på menneskerettigheter og internasjonal humanitær lov. Kirkenes Verdensråds ledsagerprogram er upartisk, men ikke nøytralt. (Fra venstre den norske ledsageren Birgitte Bellsund, arabisk lærer Abed Al-Salaymeh, den tyske ledsageren Daniel Junglas og den ecuadorianske ledsageren Diego.)

Tirsdagsmorgen fikk jeg være med på School Run i Hebron. Palestinske barn som bor på israelsk kontrollert område, eller palestinske barn som skal gå på en skole i det israelsk kontrollerte område (fra nå av H2), må krysse checkpoint 56 på omtrent samme tid. De palestinske barna på skolen i H2 får nesten ikke friminutt, for å unngå konflikter med bosetterne som bor i området. Da jeg var der en tirsdagsmorgen etter palmesøndag, var det i utgangspunktet rolig. De israelske soldatene slappet av ved Check-pointen. Daniel slo av en prat med ei av de palestinske jentene som var på vei til skolen.

DSC_0621DSC_0622

Plutselig er det noe som skjer i den nesten folketomme gata.

DSC_0627
Ingen ser helt hvem som begynte. Vi ser at den ene sparker og det er på nippet til å bli slosskamp mellom to tenåringsgutter, en palestiner og en bosetter. Når endelig observatører og israelske soldater har oppdaget situasjonen, løper de mot åstedet. TIPH-observatørene og de israelske soldatene, har den fine muligheten at de kan tilkalle forsterkninger, og en billast med flere TIPH-er kommer kjørende og israelske soldater, inkl. en halvpåkledd israelsk soldat med et stort gevær, kommer løpende til åstedet.
DSC_0628DSC_0629
Som ledsager har Daniel i større grad mulighet til å gripe inn, mens TIPHerne må holde seg mer i bakgrunnen. TIPHerne har fordelen at de er mange og snakker språket og ikke minst har de diplomatstatus. Begge guttene blir avhørt og til slutt blir begge sluppet løs. Daniel forteller at han ofte har opplevd at bosetteren slepper fri, mens palestineren blir arrestert. Vi er lettet over at begge slapp fri denne gangen.
DSC_0630DSC_0631DSC_0633

TIPH og andre vakthunders fremtid i Hebron

NRK dokumentaren kritiserer TIPH for å ha et for svakt mandat. Etter min mening har både TIPH, ledsagerne og andre vakthunder en viktig rolle med å være tilstede, og på den måten kunne dempe konflikten. Det overordnede målet må uansett være at observatørene (særlig TIPH) skal bli helt overflødige. TIPH, ledsagerne og de andre er nemlig der til stede av en grunn. Det er fortsatt konflikt p.g.a. mangel på felles forståelse og respekt for hverandre blant bosettere og palestinere. Selv om det finnes både hyggelige og kjipe israelske soldater, vil de heller ikke kunne være en nøytral sikkerhetsstyrke, så lenge det er en konflikt, og de representerer okkupasjonsmakten. Hvilken løsning som ville være den aller beste, er til en viss grad opp til partene og enes om. En sikkerhetsstyrke bestående av palestinere og israelere, er ett alternativ. Et mål bør jo uansett være at det ikke skal være nødvendig å ha soldater til stede for at barn skal kunne gå trygt til skolen.

DSC_0021

Barn er barn. Jødisk jente ser nysgjerrig på de palestinske skolebarna som er på vei til skolen. Ei av de palestinske skolejentene stopper opp og ser tilbake. Mitt håp er at de en gang i fremtiden skal kunne leke sammen.

Vil du lese andre blogger om Israel og Palestina?

Jeg har skrevet andre blogginnlegg om konflikten:

Jeg kan spesiellt anbefale disse to ledsagerbloggene:

Reklame

4 kommentarer

Filed under Midtøsten

4 responses to “I Hebron – mine observasjoner av observatørene

  1. Hilde

    Observatørene i TIPH forer sine lands myndigheter med informasjon om israelse og bosetterovergrep hver eneste dag og har gjort det siden de begynte. Hvorfor er det ingen som nyttegjør seg denne informasjonen og bruker den til å stille krav til okkupasjonsmakten? Det er for meg fullstendig ubegripelig. TIPH er en fallitt, et pengesluk uten et eneste resultat å vise til i forhold til den viktigste delen av mandatet sitt, nemlig å gi en «følelse av trygghet til den palestinske befolkningen i Hebron».

    • Jeg er helt enig i at det er svært kritikkverdig at informasjonen fra 20 000 rapporter ikke kan offentliggjøres og det kunne jeg fått tydeligere frem i innlegget. Jeg syntes likevel det er bedre å ha et TIPH med for svakt mandat, enn intet TIPH.

  2. Tilbaketråkk: Tenkeboksen red på revebølgen i 2013 | tenkeboksen

  3. Tilbaketråkk: En stjerne skinner over Betlehem | tenkeboksen

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s