Ukas grønne utfordring – Gi vekk klær som ikke blir brukt

Sett med grønne øyne, bør helst avfallsmengden i Norge synke. I Norge er det en dårlig nyhet og en god nyhet på avfallsfronten. Den dårlige nyheten er at avfallsmengden har økt i takt med forbruksveksten. Den gode nyheten er at stadig mer avfall blir gjenvunnet. Hele 87 % av avfallet ble gjenvunnet i 2011. (Les mer på miljøstatus sine hjemmesider.)

chart

Så hvordan kan man redusere avfallsmengden? Først og fremst kan man forsøke å forlenge levetiden til tingene sine. Det er mange måter å gjøre det på. I dag skal jeg konsentrere meg om klær. Klær kan man få kjøpt svært billig. Jeg har selv besøkt klesfabrikker i Bangladesh og sett hvor mye arbeid som ligger bak å sy et par bukser. Dette er lett å glemme når man står i butikken og øyner muligheten til å kjøpe et par bukser for 99,90 De lave prisene er nok en viktig grunn til at mange har fyllt opp klesskapet med klær man ikke bruker. Hvordan kan man så forlenge levetiden til klærne? Følgende fire tips finner man i Den lille grønne:

 1. Gi bort de klærne en ikke lenger bruker.
 2. Kan man reparere klærne?
 3. Det evige tipset om å farge og sy om gamle klær.
 4. Ta skoa med til skomakeren.
DSC_0154

Det er lett å glemme hva man egentlig trenger og liker når det er salg. Her er det en pose med klær som gis bort.

Denne uken tar jeg for meg den første utfordringen: å gi bort klær jeg ikke lenger bruker. Mange er veldig flinke til dette, men jeg har en tendens til å ta vare på klær så lenge at ingen andre vil ha dem. Denne uka har jeg derfor tatt med meg en pose klær til «Henris café»,Røde Kors sin gjenbrukbutikk i Arendal. Dersom et klesplagg er i god stand, men eksempelvis  for stort, er det jo bedre at klesplagget bytter hender? Byttefest er jo også utrolig kjekt. Der tar man med klær man er lei av, og bytter til seg klær man liker. Jeg har ikke tall på hvor mange klesplagg jeg har funnet på den måten.

Jeg må innrømme at de klærne jeg denne uka ga bort, nok ikke ville være like populære som Mette Marits brukte designerklær. Mette Marit donerte nemlig noen av klærne og skoene sine til det digitale loppemarkedet Bloppis, og ga inntektene til Miljøagentene. Klærne ble solgt rimelig fort. Vi kan ikke alle være kongelige,men vi kan alle gjøre noe. Og tror du ikke du kan finne noe du liker brukt, bør du absolutt sjekke ut bloppis. Da tror jeg kanskje du forandrer mening.

Ukas grønne utfordring:

Hver uke fremover skal jeg gi meg selv en grønn utfordring. Hovedpoenget er at det skal være enkle og gjennomførbare utfordringer, som gjør at jeg lever litt mer miljøvennlig. Til nå har jeg gitt meg selv følgende utfordringer:

 1. Bruk nisteboks.
 2. Ta i bruk den grønne koppen. (Bruke medbrakt kopp fremfor nisteboks.)
 3. Lag to vegetarmiddager hver uke.
 4. Rydd i fryseren (for å få spist opp mat før den går ut på dato..)
 5. Spre merkebevissthet til kaffeklubben. (Informere om miljø- og fairtrademerket kaffe på jobb.)
 6. Spise mat som snart går ut på dato.
 7. Gi vekk klær som ikke blir brukt.

Har du forslag til hva slags grønne utfordringer jeg kan gi meg selv? Skriv gjerne en kommentar. Vil du utfordre deg selv til å leve mer miljøvennlig? Følg gjerne mine utfordringer! Du kan også lese mer om hvordan leve mer miljøvennlig her.

Reklame

8 kommentarer

Filed under Miljø

8 responses to “Ukas grønne utfordring – Gi vekk klær som ikke blir brukt

 1. Tilbaketråkk: Ukas grønne utfordring: Kjøpe klimakvoter for å kompensere for flyreise | tenkeboksen

 2. Tilbaketråkk: Ukas grønne utfordring: reparere et klesplagg | tenkeboksen

 3. Tilbaketråkk: Ukas grønne utfordring: Slå av lyset | tenkeboksen

 4. Tilbaketråkk: Ukas grønne utfordring: Takke nei til uadressert reklame | tenkeboksen

 5. Tilbaketråkk: Ukas grønne utfordring: Unngå engangsemballasje på reise | tenkeboksen

 6. Tilbaketråkk: Ukas grønne utfordring: Vaske dongeribuksa sjeldnere | tenkeboksen

 7. Tilbaketråkk: Ukas grønne utfordring: Bruke baksiden av papiret | tenkeboksen

 8. Tilbaketråkk: Ukas grønne utfordring: Unngå plastposer | tenkeboksen

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s