Kvinner på Sørlandet er mindre likestilte enn i resten av landet

DSC_0151DSC_0157

Kvinnedagen er til for og feires. For to år siden feiret jeg kvinnedagen på et bangladeshisk forskningsinstitutt. Menn og kvinner var samlet for å feire kvinnen, og alle damene, meg inkludert, fikk en rose hver. I år feiret jeg kvinnedagen i Norges minst likestilte landsdel. Nærmere bestemt spiste jeg kvinnebrunsj på Røde Kors sin café i Arendal på Sørlandet. På kvinnebrunsjen kom der bare kvinner, med unntak av en journalist fra Arendals tidende og kokken på kjøkkenet. Kanskje det var navnet på brunsjen som holdt mennene borte?

På brunsjen fikk vi besøk av May-Linda som er forsker ved Agderforsking, og har forsket på hva som kan være årsaken til at kvinner i Agder deltar minst i yrkeslivet, det politiske liv, tar mindre høyere utdanning og har mindre utdanning enn menn. I følge henne, er det en mer utbredt holdning på Sørlandet både blant menn og kvinner, at kvinnen helst burde være hjemme med ungene. Dette synet står aller sterkest blant religiøse på Sørlandet.

May-Linda mente at det at idealet om den hjemmeværende hustru sto ekstra sterkt på Sørlandet, kunne ha historiske årsaker. På Sørlandet har mange menn reist til sjøs, slik at kvinnene måtte ta vare på ungene hjemme i lengre perioder. I tillegg var det mange som var såpass velstående, at de hadde råd til å ha kvinnen hjemme. På den måten kunne den hjemmeværende kvinnen bli dyrket frem som ideal. Midt i brunsjen måtte jeg dessverre løpe til jobb, men du kan lese mer  her.

I dag morges, gikk jeg inn på Aftenposten sine hjemmesider. Tittelen «Morshjerte i samfunnsklemma» lyste mot meg. Kronikkforfatteren Lill May Vestli skriver at hun prioriterer familien og morsrollen «selv om den familiefiendtlige og radikalfeministiske venstresiden ønsker å svekke familiefellesskapet.» Hun kaller seg mor, fritenker og skribent, og var ikke overraskende fra Sørlandet. Jeg syntes det er problematisk at de som hevder at flere mødre burde jobbe heltid, stemples som familiefiendtlige.

Slik jeg forstår Lill Mays kronikk, mener hun at det er mødrene som holder familien sammen, men jeg mener en god familie er mors og fars felles ansvar. Dersom mor sliter seg ut fordi hun jobber 100 % og skal ta vare på alt det huslige og barnepasset i tillegg, er det dermed ikke bare mors problem. Det er et felles ansvar å forsørge familien, gjøre de praktiske gjøremål i hus og hjem, og å vise omsorg og kjærlighet. Hvordan det enkelte par velger å fordele ansvarsområdene, er selvfølgelig opp til dem. Det som er problematisk, er hvis arbeidende mødre ikke blir sett på som gode nok mødre, fedre møter fordommer fordi han velger å være hjemme, eller hvis barna blir glemt i mors og fars karrierejag.

Likestilling handler ikke bare om kvinner, det handler også om menn. Derfor håper jeg det kommer flere menn til neste års kvinnebrunsj!

Reklame

Legg igjen en kommentar

Filed under Samfunn, Sørlandet

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s