Ukas grønne utfordring! Spre merkebevissthet til kaffeklubben

Fair trade

Fairtrade merket på min gamle aktivist t-skjorte. Les mer om fairtrade her.

Nei, jeg har ikke tenkt å overbevise de andre medlemmene i kaffeklubben om å begynne å kle seg i Armani og Dior. Jeg er ikke merkebevisst på den måten. Det jeg er opptatt av, er etisk og miljøvennlig merking.

Som mange har oppdaget, er jeg svært glad i kaffe. Når man drikker eller kjøper en kopp kaffe, er det umulig å vite noe om arbeidsforholdene til arbeiderne på kaffeplantasjen dersom man ikke får noe ekstra informasjon. Derfor syntes jeg merking av et produkts etiske og miljøvennlige kvaliteter av en nøytral tredjepart er strålende. Det gjør det nemlig utrolig mye lettere å være en etisk og miljøbevisst kunde.

Det mest kjente «rettferdig handel» merke er fairtrade, som garanterer en minstepris for varen. UTZ-sertifiseringen er en annen form for etisk merking. Den garanterer ikke en minstepris, men garanterer i det minste at kaffebrenneriet vet hvor kaffen er dyrket, og jobber for å bedre arbeidsforholdene der. Og ja, ikke alle kaffebrennerier er klar over hvor kaffen dyrkes. Tidligere visste ikke Friele hvem som dyrket kaffen de kjøpte fra Kenya. Selskapet kjøpte kaffen til god pris fra den kenyanske kaffebørsen. Slik hadde det nok også fortsatt dersom ikke noen Dagbladet journalister i 2002 avdekket at de som dyrket kaffen arbeidet under svært kritikkverdige forhold (les artikkelen kaffe med bismak). Etter dette har Friele fått flere typer fairtradekaffe, og også jobbet for å få kunnskap om kaffens opprinnelse og bedre arbeidsforholdene. Joh Johnsen og Lindberg er eksempler på andre selskaper som selger fairtrade kaffe.

DSC_0150

Hjemme kjøper jeg som regel fairtrade, men fairtrade-merket kaffe er vanskeligere å oppdrive for kaffekvern. Derfor har jeg begynnt å kjøpe UTZ-merkede hele bønner i stedet. Les mer om UTZ-merkingen her.

Dersom jeg skulle utfordre meg selv til å kjøpe fairtradekaffe, ville det blitt en veldig tam utfordring. Det har jeg gjort helt siden jeg kjøpte den slitne fairtrade t-skjorten på bildet og enda før det. Jeg måtte derfor finne på noe mer utfordrende en å kjøpe fairtradekaffe til meg selv. På jobb har alle som ikke vil ha maskinkaffe, men filtermalt kaffe, gått sammen i en klubb, kalt kaffeklubben. Det er ingen pinlige innvielsesritualer,  det eneste kravet er at man kjøper kaffe og tar den med på jobb som alle de andre i klubben kan få drikke. I kaffeskuffen har jeg lagt merke til at jeg er den eneste som kjøper fairtrade-merket kaffe. Derfor tenkte jeg at de andre kanskje ikke har oppdaget fairtrade kaffe ennå? Eller kanskje lider under den gamle fordommen om at kaffe som er produsert under etiske forhold ikke smaker noe godt? Ukas utfordring var derfor å henge en lapp med informasjon om etiske- og miljøvennlige merkeordninger ved kaffetrakteren på jobb. Samtidig tok jeg med to forskjellige poser med fairtrademerket og en utz-merket, slik at folk selv kan erfare at rettferdig kaffe smaker godt. Dersom du ønsker å gjøre det samme, kan du skrive ut dette arket og henge det på din jobb. Det finnes svært mange flere merkeordninger enn de jeg har nevnt her, men som en begynnelse er det lettere å huske tre enn 10. Vil du lese om flere merkeordninger kan du lese mer her.

Fairtrade te

Du trenger ikke være kaffeelsker for å drikke fairtrade. Denne fairtrade teen drikker jeg i dag, og den kan anbefales på det sterkeste.

Ukas grønne utfordring:

Hver uke fremover skal jeg gi meg selv en grønn utfordring. Hovedpoenget er at det skal være enkle og gjennomførbare utfordringer, som gjør at jeg lever litt mer miljøvennlig. Til nå har jeg gitt meg selv de følgende utfordringene.

 1. Bruk nisteboks.
 2. Ta i bruk den grønne koppen. (Bruke medbrakt kopp fremfor nisteboks.)
 3. Lag to vegetarmiddager hver uke.
 4. Rydd i fryseren (for å få spist opp mat før den går ut på dato..)
 5. Spre merkebevissthet til kaffeklubben

Har du forslag til hva slags grønne utfordringer jeg kan gi meg selv? Skriv gjerne en kommentar. Vil du utfordre deg selv på å leve mer miljøvennlig? Følg gjerne mine utfordringer!

Reklame

10 kommentarer

Filed under Miljø

10 responses to “Ukas grønne utfordring! Spre merkebevissthet til kaffeklubben

 1. Tilbaketråkk: Ukas grønne utfordring! Spise mat som snart går ut på dato | tenkeboksen

 2. Tilbaketråkk: Ukas grønne utfordring – Gi vekk klær som ikke blir brukt | tenkeboksen

 3. Tilbaketråkk: Ukas grønne utfordring: Kjøpe klimakvoter for å kompensere for flyreise | tenkeboksen

 4. Tilbaketråkk: Ukas grønne utfordring: reparere et klesplagg | tenkeboksen

 5. Tilbaketråkk: Ukas grønne utfordring: Slå av lyset | tenkeboksen

 6. Tilbaketråkk: Ukas grønne utfordring: Takke nei til uadressert reklame | tenkeboksen

 7. Tilbaketråkk: Ukas grønne utfordring: Unngå engangsemballasje på reise | tenkeboksen

 8. Tilbaketråkk: Ukas grønne utfordring: Vaske dongeribuksa sjeldnere | tenkeboksen

 9. Tilbaketråkk: Ukas grønne utfordring: Bruke baksiden av papiret | tenkeboksen

 10. Tilbaketråkk: Ukas grønne utfordring: Unngå plastposer | tenkeboksen

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s