Ukas grønne utfordring! Lage vegetarmiddag to ganger i uka

Kanskje du tenker «Åh nei.. kjøttfri middag to dager i uka. Kan det bli noe godt og sunt da?» Ja, det kan bli både godt og sunt. Ikke bestandig med meg som kokk, men det har mer med mine beskjedne kokkekunnskaper å gjøre.  Det er også bra for helsa og miljøet å spise mer grønnsaker og mindre kjøtt. Animalske matvarer som melk, bidrar med over dobbelt så høye klimagassutslipp, og kjøtt med 15 ganger så høye klimagassutslipp som vegetabilske matvarer(NILF, 2011)

Kanskje du tenker «Åh.. bare vegetarmiddag to dager i uka. Jeg spiser vegetarmiddag hver eneste dag.» I så fall vil jeg påpeke at hele konseptet med ukas grønne utfordring, er å sette lette realistiske miljømål. Det er mye mer sannsynlig at jeg vil klare å spise vegetarmat to dager i uka, enn å spise vegetarmat hver dag. Jeg har stor respekt for vegetarianere og veganere, men jeg tenker at dersom hele Norges befolkning spiser vegetarmiddag to ganger i uka, og mer miljøvennlig fisk og kjøtt de resterende dagene, har det større effekt på det totale kjøttforbruket enn  om noen få slutter å spise kjøtt helt. (Se flere tips om å spise lavt nede på næringskjeden her.)

Siden det var fastelavns søndag i går, passer det fint å gå inn for vegetarmat til middag to ganger i uken ikke bare denne uken, men helt frem til påske. Nistepakkeboksen har vært med meg på jobb siden første utfordring, og jeg har unngått engangskopper siden andre utfordring, og jeg har troa på at dette skal gå fint. Siden jeg ikke er en like stor matentusiast som min søster, begynner jeg med en enkel oppskrift på brokollisuppe. Hvorfor brokollisuppe tenker du? Vel, det er så enkelt som at vi hadde masse brokkoli i kjøleskapet, og brokollisuppe var det første jeg kom på. Med litt mer fantasi kan man finne uendelig mange flere vegetaroppskrifter, ev. kan man sjekke ut denne siden. Som dere ser av oppskriften bruker jeg ikke vegansk mat, melk og egg er tillatt i vegetarmåltidene mine.

DSC_0178

Ukas grønne utfordring:

Hver uke fremover skal jeg gi meg selv en grønn utfordring. Hovedpoenget er at det skal være enkle og gjennomførbare utfordringer, som gjør at jeg lever litt mer miljøvennlig. Til nå har jeg gitt meg selv de følgende utfordringene.

 1. Bruk nisteboks.
 2. Ta i bruk den grønne koppen. (Bruke medbrakt kopp fremfor nisteboks.)
 3. Lag to vegetarmiddager hver uke.

Har du forslag til hva slags grønne utfordringer jeg kan gi meg selv? Skriv gjerne en kommentar. Vil du utfordre deg selv på å leve mer miljøvennlig? Følg gjerne mine utfordringer!

Reklame

15 kommentarer

Filed under Miljø

15 responses to “Ukas grønne utfordring! Lage vegetarmiddag to ganger i uka

 1. Karen

  Veldig bra altså!! Om du ikke har vært innom trinesmatblogg.no så anbefaller jeg den for økt matglede i hverdagen 😉

  Mitt drømmemål er å ikke fly et helt år, men det blir faktisk en kjempeutfordring….så kanskje jeg må finne meg noen delmål!

  • Tusen takk, Karen. Det er veldig bra med flere mattips. Jeg så at bloggen hadde mange fristende vegetaroppskrifter og.

   Målsetningen om ikke å fly et helt år er kjempebra. Kanskje jeg setter det som et mål på sikt. For øyeblikket tror jeg at jeg heller vil sette meg mål om å velge mest miljøvennlig praktisk transportmåte, og å kjøpe klimakvote når jeg først må fly. Ideen med ukas utfordringer er å sette mål jeg vet jeg kan nå.

 2. Tilbaketråkk: Ukas grønne utfordring: Rydde i fryseren | tenkeboksen

 3. Tilbaketråkk: Ukas grønne utfordring! Spre merkebevissthet til kaffeklubben | tenkeboksen

 4. Tilbaketråkk: Ukas grønne utfordring! Spise mat som snart går ut på dato | tenkeboksen

 5. Tilbaketråkk: Ukas grønne utfordring – Gi vekk klær som ikke blir brukt | tenkeboksen

 6. Tilbaketråkk: Ukas grønne utfordring: Kjøpe klimakvoter for å kompensere for flyreise | tenkeboksen

 7. Tilbaketråkk: Ukas grønne utfordring: reparere et klesplagg | tenkeboksen

 8. Tilbaketråkk: Ukas grønne utfordring: Slå av lyset | tenkeboksen

 9. Tilbaketråkk: Ukas grønne utfordring: Takke nei til uadressert reklame | tenkeboksen

 10. Tilbaketråkk: Ukas grønne utfordring: Unngå engangsemballasje på reise | tenkeboksen

 11. Tilbaketråkk: Ukas grønne utfordring: Vaske dongeribuksa sjeldnere | tenkeboksen

 12. Tilbaketråkk: Ukas grønne utfordring: Bruke baksiden av papiret | tenkeboksen

 13. Tilbaketråkk: Ukas grønne utfordring: Unngå plastposer | tenkeboksen

 14. Tilbaketråkk: Tenkeboksen red på revebølgen i 2013 | tenkeboksen

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s